Bugun...
Reklam
Reklam


Bayındır’a Dev Yatırım “Egenli Barajı”
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve İzmir Valisi Mustafa Toprak, Bayındır’da Küçük Menderes ovasında 30 bin 470 dekar araziyi sulayacak Ergenli barajının temel atma törenine katıldı.

Bayındır’a Dev Yatırım “Egenli Barajı”
+ -

ne, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Ali Rıza Diniz, Bayındır Kaymakamı Barbaros Baran, Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, bölge müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Ergenli barajı, temelden 102 metre yüksekliğe sahip olacak ve Türkiye’nin en yüksek barajı unvanını elde edecek. 1.3 milyon dolgu hacmine ve 39 milyon metreküp depolama hacmine sahip dev baraj, toplam 30 bin 470 dekar araziyi sulayacak ve  6 Mayıs 2018’de hizmete açılacak. Maliyeti ise 2015 fiyatlarına göre 183 milyon lirayı bulacak.

Çiçeğin Kenti Bayındır
Temel atma töreninde konuşan Vali Toprak, “Ben ilin Valisi olarak bu vesileyle doğal, tarihi ve kültürel açıdan zengin; çiçeğin kenti Bayındır ilçemizde bir kez daha bulunmaktan siz Bayındırlıların, bu coşkusuna, heyecanına ortak olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğumu özellikle belirtmek istiyorum.
Temeli atılacak ve uzun yıllardan beri beklediğimiz ama sayın bakanımız kararıyla takibiyle bugün temeli atılacak Ergenli Barajı’nın da tarımın ekonomik hayatında önemli yer tuttuğu Bayındır ilçemize, ilimize ve ülkemize hayırlı-uğurlu olmasını diliyorum.
Temelini atacağımız Ergenli Barajı ile; 39 milyon m3 su depolanarak Küçükmenderes ovasında 30.470 dekar tarım arazisi yüksek basınçlı borulu sulama sistemi ile sulanacaktır. Çok önemli ve çok büyük bir baraj. Gerek kapasitesiyle gerek hacmiyle sulayacağı alan itibariyle sayılı barajlar arasına girecektir.  Barajın devreye girmesiyle 31 milyon TL. yıllık net gelir artışının sağlanması ve yaklaşık 2.600 kişiye istihdam yaratılması öngörülmektedir.
Dolayısıyla Projenin realize edilmesinde bu güne kadar emeklerini esirgemeyin talimatlarıyla katkılarıyla katkı sağlayan Sayın Bakanımıza şükranlarımı sunuyorum ve Sayın Bakanım sizinle birlikte ekibinizi, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüzü ve tüm ekibini işçilerinden memurlarına kadar herkese şükranlarımı sunmak istiyorum.
Bildiğiniz gibi İzmir; tarım ve hayvancılıkta ulaştığı yüksek üretim ve verim düzeyiyle ülkemizin öncü bölgesi olarak görülmektedir.  Bu tarımsal gelişmede; üzerinde yaşadığımız coğrafyanın sunduğu avantajlar yanında tarım sektörüne yapılan yatırımların, sektöre gösterilen yakın ilgi ve desteklerin rolü büyüktür.
İl genelinde olduğu gibi Bayındır ilçemizde de eğitim, sağlık, ulaşım, enerji ve diğer altyapı hizmetlerinin geliştirilmesine ve standartlarının yükseltilmesine büyük önem ve öncelik verilmektedir. Bölge insanının yaşam seviyesini yükseltecek, gelirlerini arttıracak projelere destek sağlanmaktadır.
Bu gün temelini atacağımız Barajın yanında, Sayın Bakanımızın ve Hükümetimizin yakın ilgi ve destekleriyle ilimizde son yıllarda; Beydağ Barajı ve Beydağ Sulama Projesi, Kavakdere Barajı, Yortanlı Barajı, Gördes Barajı ve İsale Hattı, Bakırçay-Kınık Sulaması, Yortanlı ve Çaltıkoru Barajları ile birçok sulama Göleti gibi su kaynaklarının değerlendirilmesine de önemli yatırımlar sayenizde gerçekleştirilmiştir.
Devlet Su İşleri, Karayolları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gibi merkezi idarenin ilimizdeki kuruluşları tarafından yürütülen yatırım ve hizmetler yanında- ki bunların büyük meblağlar tutuğunu hepimiz biliyoruz- tarımsal üretimden elde edilen katma değerin artırılmasına ve bölgede tarım ve tarıma dayalı sanayinin rekabet gücünü yükseltmeye yönelik faaliyetlere de katkılarınızla önem ve öncellik verilmektedir.
Özellikle son dönemlerde çiftçilerimizin, üreticilerimizin durumlarının iyileştirilmesine; üretim güçlerinin artırılmasına yönelik uygulamaya konulan yatırım ve hizmetler büyük bir takdir ve şükranla karşılanmaktadır.
Ben de İzmirliler adına hükümetimizin verdiği destekten bakanlık olarak sizin ayrıca göstermiş olduğunuz katkıdan bölgemiz açısından önem arz eden sulama amaçlı projelerin realize edilmesinden bugüne kadar göstermiş olduğunuz katkılar destekler adına ilimiz adına sizlere şükranlarımı sunuyorum.
Sözlerime son verirken, temelini atacağımız Barajla birlikte Havzada tamamlanmış, yapımı devam eden ve yapımına başlanan projelerin ve Cumartesi günü de Sayın Cumhurbaşkanımız huzurlarıyla ilimizdeki tüm yatırımların toplu temel atma töreni yapılacaktır bu projelerin şimdiden ilimize bölgemize ilçemize tüm çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyor sizlere bir kez daha katkılarınızdan dolayı şükranlarımı sunuyorum hepinize saygıyla hürmetle selamlıyorum.” dedi.
750 Bin Dekar Verimli Arazi Sulanacak
Temel atma töreninde konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bölgeye her gelişinde mutlaka dev bir barajın, sulama tesisinin temelini attıklarını, açılışını yaptıklarını, 60 yıldır beklenen Ergenli Barajı’nın temelini de kendilerinin atacağını belirtti.
2001-2002 yılının hatırlamasını isteyerek, o dönemde yaşanan sıkıntıları anlatan Bakan Eroğlu, Allah nasip ederse İzmir’e tam 36 baraj, gölet yapacağız. Bunların 17’si bitti, bir kısmının yapımı sürüyor bir kısmının da projelerini tamamlayıp yapacağız. Bu projelerle 750 bin dekar verimli arazi sulanacak. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Cumartesi günü 769 milyon lira yatırım değerinde 622 tesisin toplu açılış töreni için İzmir’e gelecek, dedi.
Sulama yatırımlarıyla birlikte yılda üç mahsul alınacağını, çiftçinin dekar başına cebine 1000-1500 lira gireceğini vurgulayan Eroğlu, İzmir’i, Ege Bölgesi’ni dünyaya gıda maddesi üreten ve ihraç eden bir merkez haline getireceklerini ifade etti.
Dünyada bakan olarak en çok tesisi millete sunan kişi olduğunu belirten Eroğlu, İzmir’e 501 dev tesis kazandıracaklarını, yatırımların doludizgin devam edecek. Karaburun, Karareis barajının temelini Çarşamba günü atacağız ve İzmir’in güneyinin 2060 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacağız.
Bayındır’da 1,5 milyon delice zeytin ağacını aşılayıp üreticiye vereceğiz. Organik balcılık için proje hazırladık. İzmir’in dağlarından yalnızca yağ değil artık bal da akacak. Bölgede garantili fidan alımını ilk biz başlattık. Deniz turizminin yanına tarih, sağlık, doğa ve kongre turizmini de ekleyeceğiz. İzmir’de ileri teknoloji üretim ihracat merkezi kurup gerekirse 5 veya 6’ıncı bölge teşviki uygulayacağız. 102 metre yüksekliğindeki barajın gövdesinde kullanılacak betonla 45 bin konutun yapılabileceğini de sözlerine ekledi. 
Konuşmaların ardından Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, İzmir Valisi Mustafa Toprak ve protokol üyeleri, Ergenli Barajı’nın temelinin atılacağı yerle canlı bağlantı kurdu ve butona basarak barajın temelini attı.
Fetrek Deresi Islahı
Temel atma töreni öncesinde Torbalı ve Bayındır ilçeleri arasındaki Fetrek Deresi’ndeki ıslah çalışmalarını da yerinde inceleyen Bakan Eroğlu, 50 yıldır buranın ıslahı için istekte bulunulduğunu, her gelenin ‘Biz yapacağız’ diyerek yapmadığını anlattı.




Editör: Özlem ÖZBATUR/[email protected]

Bu haber 1946 defa okunmuştur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
YUKARI