Bugun...
Reklam
Reklam


28. Ahilik Haftası Kutlamaları Narlıdere‘den Başladı
İzmir Valiliği 28. Ahilik haftası kutlamaları kapsamında İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın katılımlarıyla Narlıdere Demokrasi Meydanında bir tören düzenlendi.

28. Ahilik Haftası Kutlamaları Narlıdere‘den Başladı
+ -

Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törene Vali Toprak’ın yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Narlıdere Kaymakamı Osman Aslan Canbaba, İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, yılın ahisi seçilen Sevinç Karasakız, İESOB Yönetim Kurulu Üyeleri, Oda Başkanları, Meslek Örgütlerinin temsilcileri, esnaf ve vatandaşlar katıldı.
Narlıdere eski belediye binasından kortej eşliğinde yürüyen Vali Toprak ve beraberindeki heyet, Demokrasi Meydanında unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin sergilendiği stantları gezerek stant başındaki emektar meslek erbaplarına, esnaflara ve vatandaşlara kırmızı karanfil dağıttı.
Geçmişten gelen ahilik geleneğinin ve unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla düzenlenen etkinliklerde, Şed kuşatma töreninin tiyatral olarak canlandırıldığı gösteri, protokol üyeleri ve vatandaşalar tarafından büyük bir beğeni ile izlendi.

Ahilik
Ahilik, Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Veli’nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilâtıdır. Aslen Horasan kökenli olup Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan Müslüman Türkmen halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Kendi kural ve kurulları vardır. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyoekonomik düzendir.

Bende Bir Esnaf Çocuğuyum
Törende konuşan Vali Toprak, kendisinin de bir esnaf çocuğu olduğunu belirterek, sizleri bu zorlu yolculuğunuzda en iyi anlayabilecek kişilerden birisi de benim dedi. Esnafımızın çağa ayak uydurma noktasında en önde gidenlerden olduğunu vurgulayan Vali Toprak, konuşmasında şu cümlelere yer verdi.
“Narlıdere’de bu gün burada demokrasi meydanında, Atatürk anıtının önünde hepinize esenlikler ve güzellikler diliyorum. Kısmet olursa 19 Mayıs Atatürk’ü anma gençlik ve spor bayramını da ayın 19 unda idrak edeceğiz.
Bu haftayı hem memleketimizi vatan yapan düşmanlardan kurtaran Cumhuriyeti kuran Atatürk’ü de bir kez daha silah arkadaşları ile birlikte, tüm şehitlerimizle birlikte minnet, şükran ve rahmetle anıyorum. Ve ülkemize yapmış olduğu katkılardan dolayı bir kez daha minnet borcumuzu ifade etmek istiyorum. Önceki gün anneler günümüzü kutladık. Tüm annelerimizin, eli öpülesi annelerimizin ayrı ayrı ellerini öpüyoruz. Özellikle yılın ahisi olarak bir bayan ahinin seçilmiş olması anlamlıdır. Hem kadın girişimciler açısından önemlidir hem kadınlarımızın toplum içerisindeki önemine üretkenliğine işaret etmek açısından önemlidir. Sayın başkanı ve ekibini bu manada kutluyorum.
Bu gün burada ahilik haftası ve günü çerçevesinde törenlere katılıyoruz. Ben de büyük bir memnuniyet duyuyorum. Çünkü ben de bir esnaf babanın evladı olarak hem de bu ilin valisi olarak ahilik haftasının hayırlara vesile olmasını diliyorum.    
Bildiğiniz gibi, Ahilik; sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere dayanan bize özel bir kültürel örgütlenme modelimizdir. Esasen Türklerin, Türk Kültürünün medeniyet tarihine armağan ettiği birçok değer olduğunu biliyoruz. Ve bu değerler arasında, sosyal hayatı her yönüyle kavrayan bir sivil yapılanma kurumu olan Ahilik önde gelmektedir.
Anadolu’nun Türk yurdu olmasında büyük emeği geçen Ahi Evran tarafından 13.yüzyılda kurulan Ahilik Teşkilatı toplumsal yaşamın ortak paydası olan “insan” ı esas almaktadır. Toplumun sosyal, ekonomik ve kültürel hayatının düzenlenmesinde önemli rol oynayan Ahilik Teşkilatı gerektiği zaman vatan savunmasında da görev yapan bir birliktelik ve dayanışmanın ortak adıdır. 
Bizi biz yapan değerlerimize sahip çıkan bu sosyo-ekonomik sistem Osmanlı Devletinin kuruluşunda da etkin ve aktif görevler üstlendiğini biliyoruz. Osmanlı Devletinin en önemli yapı taşlarından biri olan Ahiliğin sanat ve meslek yönüyle toplumun ekonomik yapısını hazırladığını; ahlaki yönüyle de devlet yapısının temel niteliklerini belirlediğini görüyoruz. Ve Ahilik, 700 yıl Anadolu’da esnaf ve sanatkârlar için başarı ile uygulanarak, izleri bugüne kadar süregelmiştir. O günlerden kurulan sağlıklı toplum yapısının yüzyıllar boyunca sürdüğünü hepimiz görüyoruz. Yüzyıllardır süregelen ve sanatın, ticaretin, mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu Ahilik Teşkilatının bu başarısının temelinde üretim felsefesinin olduğunu görüyoruz. Zira Ahilik Teşkilatında insan bir üretim aracı olarak görülmemektedir. İnsan ahilik teşkilatında üretimin merkezi olarak değerlendirilmektedir.

Yani Ahilik sisteminde araç değildir; insan amaçtır.
Ahilik değerlerine göre üretim; insana rağmen değil, ancak insan mutluluğuna hizmet ettiği sürece değerlidir. Üretici daima kontrol edilmiş ve tüketicinin hakları da daima bu sistemde korunmuştur. Bu nedenle Ahilik kültürünü tarihimizin derinliklerine hapsetmenin ve sadece belli gün ve haftalarda kutlamanın bir anlam ifade etmediğini düşünüyorum.
Ecdadımız tarafından kurulan ve uygulanan Ahilik Teşkilatı gibi sistemleri anlamak, anlatmak ve hep beraber yaşamak hepimizin ortak amacı olmalıdır. Yüzyıllar önce uygulanan bu sistemin günümüz koşullarına göre yeniden yapılandırarak, ekonomimizin hizmetine sokmanın, toplmumuzun gelişmesine önemli katkı sağlayacağına inanıyorum.
Ahilik Türk kültürünün ürettiği; sosyal, ekonomik ve kültürel değerler bütünüdür. Bizim medeniyetimizin dünya medeniyetine armağan ettiği bir sistemdir. Ahilik değerlerinin günümüz koşullarına uyarlanarak; sistemin, yeniden toplumumuza katkı sağlaması; toplumumuza hizmet eder hale gelmesi gerektiğine inanıyorum. Ahilik sisteminin sağladığı verimlilikten, uyguladığı kalite kontrol sisteminden, yetiştirdiği kalifiye iş gücünden ve üretim sistemine getirdiği etik değerlerden Türk ekonomisi de yararlanmalıdır.

İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde; dürüstlük, güvenirlilik, iş ve meslek ahlâkına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas alan Ahilik sistemini uygulamayı bugün de tam anlamı ile başarabilirsek yaşadığımız birçok sorun kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Her zamankinden daha çok ihtiyacımız olan birliği ve dayanışmayı yüzyıllar önce ecdadımız nasıl başarmış ise bizim de her zaman bir olmayı, diri olmayı ve güçlü olmayı başarmamız gerekmektedir.
Bildiğiniz gibi, ilk kuruluş yıllarında nüfusunun dörtte üçü kırsalda yaşayan ve tamamen ilkel koşullarda üretim yapan bir tarım toplumu olan Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz, bugün gelişmiş ekonomisiyle dünyanın en büyük ekonomiler arasında yer almaktadır. Cumhuriyetimizin 100. yılında dünyanın ilk ekonomileri arasına girmeyi hedefleyen Türkiye olarak da bu noktada hep birlikte çalışmamız gerektiğine inanıyorum.
Siyasal, Sosyal Ve Ekonomik Alanlarda Gerçekleştirilen Değişimlerle Bölgemizde Ve Dünyada Önemli Bir Noktaya Gelmiş Bulunuyoruz
Geçen süre zarfında siyasal, sosyal ve ekonomik alanlarda gerçekleştirilen değişimlerle bölgemizde ve dünyada önemli bir noktaya gelmiş bulunuyoruz. Ülkemizin gelişmesiyle birlikte ilimiz de ülkemiz de belli bir ivme kaydetmiş oluyor. Dolayısıyla bu ivmeyi hep birlikte burada yerel yöneticilerimizle, belediye başkanlarımızla, kaymakamlarımızla çiftçimizle ve üretimin merkezinde olan esnaflarımızla birlikte bu değerler oluşuyor.
Ben, özellikle bu manada katkı sağlayan herkese başta esnaflarımız olmak üzere;  üretimin temelinde bulunan her dinamiği kutlamak istiyorum. Ve ilimizde bulunan kurumların da bu konuda gayret ettiğini de görmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Şed kuşatma törenlerini de bu kapsamda değerlendiriyorum. Hem esnafımızın ana değerlerini öğretiyor hem de o manada birbirimize olan yaklaşımları, davranış biçimlerimizi de o şed kuşatma biçimi de bunu özetliyor. Bu, etkinliğe de önemli bir anlam ve mana kazandırıyor. Ben, ahilik haftasının hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
Törenin sonunda 2014-2015 eğitim öğretim döneminde dereceye giren İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerine başarı belgesi ve hediyeler verildi. Tören esnafımıza ve orada bulunan vatandaşlara Pilav ve helva ikram edilmesinin ardından son buldu.




Bu haber 3095 defa okunmuştur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
YUKARI