Bugun...
Reklam
Reklam
SEÇİM SONRASI EKONOMİDE DURUM


Zeki Buzgan
 
 

               Genel seçimlerden birkaç ay önce bekleme trendine giren ekonominin dinamikleri, seçim sonrası için bu günkü tabloyu beklemediği için yeni yatırımlar konusunda çok da endişeli değildi. Ancak hükümet kurma sürecinin yeni başlaması ve ufukta kesinleşmiş bir koalisyon tablosu görünmemesi kararsızlığa ve yatırımlar konusunda tedbirli davranmaya yöneltmekte, nakdi varlığın elde tutulmasına sebep olmaktadır. İşte böyle bir dönemde Ege Bölgesi Sanayi Odası her yıl yaptığı ve geleneksel hale gelmiş olan bir basın toplantısıyla aklımızdaki sorulara ışık tutan ve düşündüren mesajlar verdi.

                Basın toplantısına yönetim kurulu üyeleriyle birlikte iştirak eden Başkan Sayın Ender YORGANCILAR, önemli hatırlatmalarda bulunarak dostça uyarılarda bulundu.

                Gazetemiz adına Yazı İşleri Müdürümüz Sayın Hülya GÜLAY ile birlikte katıldığımız toplantıya Ege basınının ilgisi fazlaydı. Sayın Yorgancılar, eksik bilgiyle ve amatörce yöneltilen sorulara nazik bir biçimde ve gayet ayrıntılı bilgilerle cevaplar verdi. Son beş yılın genel olarak değerlendirildiği toplantıda, özelde 2013 ve 2014 yılları birçok açıdan karşılaştırıldı. Ege Bölgesi Sanayi Odasının 100 büyük sanayi kuruluşunun üretimden, satışa ve yatırımlara yönelik analizinin yapıldığı sunumda ilginç bilgiler edindik.  Kurumunun yöneticiliğini hak ettiğini her cümlesinden anladığımız tarafsız ve ilkeli Başkan’ın, üretim kaynaklı ve ekonomiye odaklı anlattıklarından şu özeti çıkardık:

-          2014 yılında özel sektörün kayda değer bir yatırımı yoktur.

-          İmalatta artış veya kalitenin yükseltilmesi yerine al-sat ve kambiyo işlemlerine yönelinmektedir.

-          Her yıl üniversiteler 700 bin civarında mezun veriyor. Bu durum işsizliği arttırıyor. Büyüme ve kalkınma hızının %5 in üzerinde olması halinde bu mezunların istihdam edilme ihtimali var.

-          Dolar ve Euro’da artış son bir yılda beklenenden fazla olduğu için enflasyon olumsuz etkileniyor.

-          Büyüme hızı gerektiği kadar değil.

-          Cari açık fazla.

-          İşsizlik % 10 dan %11 e yükselerek devam ediyor.

-          Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki transit anlaşmalarda Türkiye’nin taraf olması konusu önemli.

-          Yeni bir sanayi hamlesine ihtiyaç var.

-          Bütçelerden ARGE’ye ayrılan paylar ümit verici ancak, daha fazlası gerekli.

-          Türkiye’de yeni bir sanayileşme stratejisine ihtiyaç var.

-          Son 10 yılda bilişimle ilgili yabancı yatırımlar yok denecek kadar az. Artması için yeni çabalar gösterilmeli.

-          Yüksek katma değerli yeni inovatif ürünler daha çok üretilmeli ve pazarda yer alabilmeli.

-          Ülkede ürün bazlı teşvik sistemine ihtiyaç var. Bu sistem ilçeler bazında da geliştirilebilir.

-          2015’te 3 P’ye önem verilmeli. Politika(izlenecek politikalar),Piyasa (FED’in faiz arttırımı),Pazar (AB, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ticaretinde eğilim)

           Sayın Ender Yorgancılar, yeni hükümetin kurulmasında karamsar olmadığını ifade ederek, ortak akıl ve ortak uzlaşının önemine vurgu yaptı.

           Yeni oluşturulacak hükümetin ülkemizin ve insanımızın menfaatlerini partilerinin çıkarlarından üstün tutacak ortaklıklarla oluşturulmasını diler, sevgiler sunarım.



Bu yazı 3046 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
YUKARI