Bugun...
Reklam
Reklam
Giyilebilir Teknolojiler


Serdar ŞİMŞEK
 
 

Değerli Akad okuyucuları,
Yeni Teknolojilerin gelişmesi ve özellikle de Mobil internet hızının artması ile çok farklı uygulamalar karşımıza çıkmaya başladı. Bunların şu an en gözde olanı ise Giyilebilir Teknolojiler. Nesnelerin interneti, akıllı sistemler, gelişmiş sensörler ile birlikte daha da ergonomik hale geldi. Yani “Gelecek Geldi” diyebiliriz. Akıllı saatler, bileklikler, gözlükler bunlardan sadece birkaçı ve hızla yayılmakta. İlk başta etkilenecek sektörlere hızlıca bir göz atalım:

Sağlık Sektörü 
Her şeyin başı sağlık demiş atalarımız. Giyilebilir Teknolojilerin ilk el attığı sektörlerden birisi olan sağlık sektöründe oyuncular çok fazla olacak gözüküyor. Talebin de bir o kadar fazla olacağını tahmin etmek zor değil. Şu an belki bileklik ile başlamış olsa da şeker, tansiyon gibi bilgiler düzenli olarak ölçülüp, doktorunuza ya da bir sağlık kuruluşunun veri merkezine gönderilecek. Sizi anlık takip edecek olan doktorunuz, bir alarm anında da hemen izleme ve müdahale edebilme şansına sahip olacak. Hatta daha ileri gidip vücudunuza enjekte edilecek küçük cihazların farklı ölçümleri alması bile mümkün. İleride bu Nano Teknolojilerdeki gelişmeleri hep birlikte göreceğiz

Otomotiv/Araç Sektörü
Akıllı gözlükler ile daha güvenli sürüşler mümkün olacak. Yoldan ayrıldığınızı anlayabilen sensörler sizi uyararak yolculuğunuzu daha güvenli kılacak. Google Glass gibi ürünlerin fazlalaşması ile yolculuk anındaki hayati belirtileriniz bile takip edilebilir hale gelecek. Kalp krizi geçiren bir kullanıcı için hemen acil yardım merkezine SMS atılacak, konum bilgisi gönderilecek.  Soğuk kış günlerinde ya da sıcak yaz günlerinde siz arabanıza yaklaştığınızda araba otomatik olarak çalışıp, araç içi sıcaklığı sizin istediğiniz duruma getirecek.

Alış-Veriş Sektörü ve AVM’ler…
Bir Alış Veriş Merkezine girdiniz, karnınız çok aç ve yemek katına doğru yöneldiniz. Birden akıllı saatinize bir kupon bilgisi geldi. Açtınız okudunuz ve yarım saat için geçerli 20TL indirim çeki. Ama o da ne? Bu ne zamandır indirime girmesini beklediğiniz markanın almak istediğiniz gömleği değil mi? Size özel indirim ve sizin ilginizi çeken ürünler. Tamamen kişiselleştirilmiş ve ilgi duyduğunuz reklamlar. Hatta daha da ileri gidelim, bu ürünlerden birisi facebook da beğenmiş ve yorum yapmış olduğunuz ürün bile olabilir.

Moda ve Takı Sektörü
Elbette ki Moda; elbette ki özellikle kadınların vazgeçemediği takı, gözlük ve diğer aksesuarlar yanında belki de akıllı kolyeler ve yüzükler hayatımıza en çok girecek nesnelerden. Herkeste olandan farklı bir şey isteyenlerin adresidir Moda ve Takı. Size özel chipli ve farklı tasarımı ile dikkat çeken bir kolyeyi kim istemez. Hem takının taşınması daha kolay ve yıllardır da bir gelenek. Belki akıllı saatler boynumuzda bir kolye olarak yer alacak. Giyilebilir teknolojiler üzerinde çalışan çok önemli firmalar var. Hatta İzmir’ den de bir takı firmasının bu sektörle çok ciddi olarak ilgilendiğini bilmekteyim.
Sadece bunlarla da sınırlı değil. Hiç sanmayın ki sizi 7/24 gözlemleyecek bir akıllı T-Shirt çıkmayacak. Kullanıcı deneyimleri ve kullanıcı profilleri değişiyor, aktif bir yaşam tarzına doğru gidiyoruz. Peki, siz buna hazır mısınız?
Herkese selam ve sevgilerimle...



Bu yazı 2159 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
YUKARI