Bugun...
Reklam
Reklam
YEREL YÖNETİMLER VE KÜLTÜRE BAKIŞ


İlhan SOYTÜRK ULU ORTA
 
 

     Yerel yönetimlerde iki hizmet sektörü var, bunlardan biri Özel İdare, diğeri Belediyedir. Statüleri farklı olmasına rağmen birisi yerel yönetim, diğeri merkezi yönetimden aldığı kaynaklarla bölge insanına hizmet eden kurumlardır. Hizmet yarışında yükü taşıyanın daha çok belediyeler olduğu bir gerçektir.

     Özel İdareler, belirli ve sınırlı görevleri yerine getirmekle yükümlü olan tüzel kişiliktir. İl özel idarelerinin seçilmiş organı il genel meclisidir. İl Genel Meclisi üyeleri halk tarafından seçilir ve valinin başkanlığında görev yaparlar. Özel idare, merkezi yönetim politikasının anlayışı doğrultusunda hizmet sunar. Kaynaklarını o yönde değerlendirir.

     Belediyelerse belirli nüfusu olan yerleşim yerlerinde yaşayanların ortak gereksinimlerini karşılamakla görevli, kamu tüzel kişiliğine sahip ve karar organlarıdır ve halk tarafından oluşturulmuş yerel yönetim birimleridir. Belediye başkanları belediye tüzel kişiliğinin temsilcisi ve yürütme organıdır. Temel görevi, belediye meçlisi ve encümeninin kararları doğrultusunda, kanunlar çerçevesinde belediye hizmetlerinin gerekli şekilde yürütülmesini sağlamaktır. Genel manada belediyelerin görev alanları; şehrin temizliğini sağlamak, yeni yerleşimler için arsa üretmek, sosyal yardım yapmak, şehir içinde yol ve kaldırım yapmak, şehir içi ulaşımı düzenli ve sağlıklı kılmak, konut üretmek, itfaiye teşkilatı kurmak, alt yapı çalışmaları yapmak, kültür hizmetleri sağlamak, esnafı, yiyecek ve içecek satılan yerleri denetlemek park ve oyun bahçeleri yapmak, yeşil alanları korumak yenilemek ve çoğaltmak, inşaat ruhsatları vermek, kanalizasyonlar yapmak, kültürel ve sportif tesis yapmak yerleşim yerinin elektrik, su, doğal gaz ihtiyacını karşılamak gibi hizmetleri sayabiliriz.

     Hizmetlerin biri hariç hemen hemen hepsi görünen ve belediyeye dönütleri olan hizmetlerdir. Bu alanlarındaki yatırımlar daha çok alt yapıya yönelik olanlardır. Çağdaş bir belediyecilik anlayışıyla elbette onlar da yapılmalı, ama ne acıdır ki birçok belediyenin üzerinde durmadığı önemsemediği alan kültür alanıdır. Kültür belediyelerin önemsemediği bir alandır. Çünkü günü kurtarma gibi basit hesaplar yapıldığından bu alanındaki yatırımlar siyasiye gelecek, rant sağlamayacaktır.

      Belediyede hizmet veren birimlerin kültür alanını olsa da olur, olmasa da olur gözüyle değerlendirdiklerini düşünüyorum. Neden önemsenmez, çünkü buradan beklenti yok, oy yok, geri dönüşüm yok.

     Bir avuç yazar-çizer, ressam heykeltıraş, karikatürist, tiyatrocu, müzisyenden gelecek oy ne ola ki. Devede kulak bile değil. Ne yazık ki bütünün tamamını göremezsek, bir parçasını görürsek hiçbir şey olmaz, ayağımızın altına bir sandalye alıp daha da ileriye bakıp göremezsek, bakış açımızı değiştirmezsek bir şey yapılamaz. Oysa bu alandaki hizmet savsaklanmaya ve ihmale gelmeyecek nitelikte ve büyüklüktedir.

     Yüzyılın lideri Mustafa Kemal “ Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuştur.” derken sanata ve sanatçıya verdiği değeri yadsıyamayız. Durum bu kadar önemliyken neden belediyeler kültüre sanata önem vermezler? Seçilmiş bir belediye başkanı önce beldesini, kentini düşünmeli. Gelecek için kültüre yatırım yapmalıdır. Bir kenti ulusal, uluslararası alanda bir yere taşıyabildiği oranda o kentin adı duyulur ve diğerlerinin öncüsü olur. Dolaysıyla kültürel alandaki çalışmalara ağırlık vermeli.



Bu yazı 3020 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
YUKARI