Bugun...
Reklam
Reklam
Gazete ve Dergi Üzerine Birkaç Söz-3


İlhan SOYTÜRK ULU ORTA
 
 

GAZETE VE DERGİ ÜZERİNE BİKAÇ SÖZ- 3

14*Dönem: Eylül-1983’de yayımlandı. Sahip ve Sorumlusu: Nuray a. Hançer, yayın yönetmeni: Asım Öztürk’tür.

15*Yamaç: Haziran-1984’de Esma Bilikvar tarafından önce 16 sayfalık bir ‘yazın seçkisi’  3. sayısından sonra ise 48 sayfalık bir ‘kültür seçkisi’ biçiminde ‘kitap’ adıyla yayımlandı.

16*Ayrım: Ekim-1989'dan 1995’e kadar 16 sayı yayımlandı. Sahibi ve yazı işleri sorumlusu Sedat Şanver (ÖGE)'dir. Ayrım, Kültür-Sanat dergisi olarak sanatın ideolojisini sorgulayan yazılar yanında 'şiir ağırlıklı düşünce dergisiydi.

17*Mavi Derinlik:1989'da ortak kitap biçiminde yayımlandı,

18*Dilizi: Haziran 1992 ile Aralık 1993 tarihleri arasında biri şiir dergisi olmak üzere 5 sayı yayımlandı.

19* İzmir İzmir: Ocak 2000'de aylık olarak yayımlanan dergi, Temmuz-Ağustos 2001’den sonra iki aylık dönemlerle yayımlanmaya başladı ve Mayıs-Haziran 2005'e kapandı. Sahibi ve yazı isleri sorumlusu Hasan Özkılıç'tır. Ahmet Günbaş, Asım Gönen, Hayri K. Yetik, Timuçin Özyürekli, Tacim Çiçek, A. Ömer Erdoğan, birlikteliğinde kurulmuştur.

20* Şiirkent: Bornova Çağdaş Özürlüler Derneği Aralık-2001'den itibaren aylık olarak Alper Akdeniz yönetiminde yayımlanan şiir ağırlıklı ilk dergi.

21*Akropol: Halim Yazıcı yönetiminde, Temmuz-Ağustos 2002‘de iki aylık dönemlerle Bornova Çağdaş Özürlüler Derneği’nin edebiyat-sanat seçkisi olarak yayımlandı.

22*Ünlem: 20 kişilik bir danışma kuruluyla oluşturulan Ünlem, Ekim 2003’ten itibaren iki aylık dönemlerle sanat dergisi niteliğiyle yayımlanmaya başladı.

23*İle: Kasım-Aralık 2005’'ten itibaren iki aylık kültür, sanat ve edebiyat dergisi olarak çıkmaya başladı Sahibi, Sevim Korkmaz Dinç; Yönetmeni ve Yazı İşleri Müdürü: Hayri K. Yetik’tir

24* Dördüncü Yeni şiir dergisi, Mehmet Sarsmaz Seferihisar’ da yayımladı.

25*Yenibinyıl Şiir dergileri Mehmet Sarsmaz' ın Seferihisar’da yayımladı.

İzmir kent kültürüne, edebiyata, sanata katkı sunmaya devam eden dergiler.

1*İzmir İzmir: 'kent kültür ve sanat dergisi'. Ekim-1996'dan sonra aylık dönemlerle yayım yaşamına başladı. İlk sayı itibariyle sahibi: Serdal Uçar, Genel Yayın Yönetmeni: M. Gündüz Badak, Sorumlu Yazı işleri Yönetmeni: Yasar Koçak, ilk sayı yönetmeni ise Bekir Yurdakul'dur. Dergi daha sonra Tufan Atakişi sahipliğinde ve M. Gündüz Badak yönetiminde sanat ve kent kültürü ağırlıklı ürünlerle yayımını sürdürmektedir. Daha çok İzmir’le ilgili yazılara ve bilgilere yer vermektedir.

2*Dize: Kasım 1995'de Veysel Çolak yönetiminde, iki yapraklık aylık şiir postası niteliğiyle yayıma başladı. İzmir çapında gündem yaratan önemli bir şiir dergisidir

 3*Işığın Kaynağı. Sahibi: Fırat Ülgerler, Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğünü: Erdoğan Baysal’ın yaptığı ve yayın Kurulunda; Mahir Adıbeş, Ahmet Şahiner, İlhan Soytürk, Naci Gümüş, Şaziment Duran, Zeki Buzgan’ın oduğu dergi iki aylık dönemler halinde yayınlanmak üzere 1 Eylül 2014 de yayın yaşamına başladı.

4*Kıyıdili. Sahibi:Veysel Gültaşlı, Genel yayın Yönetmeni:E. Bülen Yardımcı,Yayın Yönetmeni: Taylan Özgürüstün’ün yaptığı dergi  Mart 2015 de iki aylık dönemler halinde yayınlanmak üzere yayın yaşamına başladı.

Dergileri düşüncenin penceresinden yorumlayanlar ile sanata, kültüre ve edebiyata öncelik verenler diye ikiye ayırmak mümkündür.

“Sanat güzelliğin ifadesidir… Bu ifade söz ile olursa şiir, nağme ile olursa musiki, nakış ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık… olur.” demiş Mustafa Kemal Atatürk. Güzelliklerin bize, dünyamıza katacağı etkileri düşünebiliyor musunuz? Belki de ilgi alanımızı yeniden keşfedeceğiz ve o alanda uğraşıp emek harcayacağız, ortaya çıkabilecek bir eser bize inanılmaz bir mutluluk verecek. Düşüncemizdeki ilerlemeler, ufkumuzun bir başka yöne açılmasını tetikleyecek, önümüzde bitmeyen bir ışık bize bir şeyler yapabilmek adına yol gösterecek.

 

 



Bu yazı 3272 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
YUKARI