Bugun...
Reklam
Reklam


Kimse Yok Mu ?
Afrika Birliğinden sonra Filipinler Devleti ile de işbirliği anlaşması imzalandı.

Kimse Yok Mu ?
+ -

Kimse Yok Mu,
Afrika Birliğinden sonra Filipinler Devleti ile de işbirliği anlaşması imzalandı.

Dünyanın pek çok ülkesine insani yardım çalışmaları yapan Kimse Yok Mu Derneği'ne, ulusal ve uluslararası alanda yaptığı yardım çalışmaları nedeniyle Filipinler Devleti ile en üst düzeyde çalışılacak şekilde protokol imzalandı.

52 Ülkeden oluşan Afrika birliği ile yapılan anlaşmadan sonra Filipinler devleti ile de dev işbirliği protokolu imzalandı. Gerek Filipinler'de gerekse de Türkiye'de yaşanabilecek afetlerde, karşılıklı olarak insani yardım çalışmaları yapmak, ASYA arama kurtarma tarafından Filipinler arama kurtarma ekiplerinin eğitilmesi üzere bir araya gelinerek dev işbirliği protoklu imzalandı.

Derneğin Sultanbeyli’deki merkezini ziyaret eden Filipinli heyet, 2013 yılında ülkelerinde meydana gelen tayfun felaketinden hemen afet bölgesine giderek kurtarma çalışması yapan KYM arama kurtarma ekiplerinin (ASYA) eğitim ve hareket merkezlerini görmenin mutluluk verici olduğunu kaydetti.

Kimse Yok Mu Derneği, 2 yıl önce Filipinler’i adeta alt üst eden ve binlerce insanın afetzede haline geldiği tayfun sonrası arama kurtarma timleri (ASYA) ile bölgeye çıkarma yapmıştı. Türkiye'den binlerce kilometre uzaklıktaki Filipinler'e ulaşan ve yetkililerden afetin boyutları ve ihtiyaçlar konusunda bilgi alan ASYA ekipleri hemen çalışmalarına başlamış ve günlerce devam eden arama kurtarma ve yardım çalışmalarını koordine etmişti.

Filipinler’in yaşadığı bu felaket üzerine insani yardım çalışmalarını hızlı bir şekilde organize eden Kimse Yok Mu, Filipinler devlet yöneticilerinin büyük takdirini kazandı. Yardım çalışmaları sırasında da üst düzeyden takdir ve şükran hisleri ile karşılaşan dernek yöneticileri, çalışmalarını tamamladıktan sonra Türkiye'ye döndü. Bu çalışmaların üzerinden geçen 2 yılın ardından, ülkenin en zor zamanlarında yanlarında olan Kimse Yok Mu Derneği, Filipinler ülkesinin Genel Kurmay Başkanlığı tarafından özel bir plaket aldı.

Ayrıca, Kimse Yok Mu Derneği Genel Başkanı İsmail Cingöz'e üstün gayretlerinden dolayı teşekkür belegesi takdim edildi.

Türkiye’ye özel bir heyetle gelen Filipinler devleti temsilcileri Kimse Yok Mu Derneği ile yapılan dev işbirliği protokol anlaşma sonrası, KYM'nin Filipinler'de yapmış olduğu çalışmalardan dolayı 'şeref plaketi' verdi. Filipinler Adalet Bakan yardımcısı Mr Aziz, Genel Kurmay Başkan yardımcısı Kornel Burgoz, yabancı ticaret odaları başkanı Gani Magatoman ve genel kurmay sözcüsü Do Get'ten oluşan heyet Kimse Yok Mu genel merkezini ziyaret etti. Heyet, dernek genel sekreteri Savaş Metin tarafından karşılandı. Yardım çalışmaları, organizasyon ve diğer çalışmaların merkezi olan Sultanbeyli’deki dernek binasına gezen heyet, hem ülkelerinde yapılan arama kurtarma çalışmaları, hem de ASYA ekiplerinin eğitim ve yönetim merkezlerini yakından görme imkânı buldu.

NASIL BİR ÇALIŞMA ORTAMLARI VAR Kİ BİZDEN ÖNCE AFET BÖLGESİNE GİTTİLER

Heyet, insani yardım çalışmalarının yürütüldüğü merkezi ‘hayret verici’ olarak niteledi. Filipinler Genel Kurmay Başkan yardımcısı Kornel Burgoz, Filipinler’de meydana gelen afette takdire şayan çalışmalar yapmıştınız. Nasıl bir çalışma ortamları var ki , bizim devletimiz gelmeden, Türkiye'den buraya geldiler diye merakımı gizlemiştim. Şu an merak ettiğim kurumu görmekten ve burada olmaktan çok mutluyum'' dedi.

Filipinler Genel Kurmay Başkanı adına, Adalet Bakan Yardımcısı Mr Aziz tarafından verilen 'şeref plaketi’ KYM genel sekreteri Savaş Metin’e verildi. Törende konuşan Filipinler adalet bakan yardımcısı Mr Aziz, ''Kimse Yok mu Derneği, 2013 yılında meydana gelen tayfunda özellikle Asya arama kurtarma ekipleri inanılmaz işler yaptılar. Bizim devletimiz afet bölgesine gelmeden önce Asya timleri geldi. Bizlerden bilgi aldıktan sonra detaylı bir çalışma başlattılar. Arama kurtarma konusunda ne kadar uzman olduklarını yaptıkları kurtarma çalışmalarıyla, kullanmış oldukları donanımlı ekipmanlar ile göstermiş oldular. En önemlisi, kendi ailelerini kurtaracak gibi çalışıyor olmaları bizleri çok memnun ve mutlu etti. En başta sayın başkanımız İsmail Cingöz Bey'e, arkadaşlarına, gönüllü insanlara, özellikle ASYA ekibine şükranlarımı sunuyorum. Filipinler'e yardım eden uluslararası sivil toplum kuruluşlarının başında geliyor olması, bizim burada olmamızla bağlantılı diyebilirim. Derneğin yapmış olduğu çalışmalar, Türk-Filipinler halkları arasında derin bir bağ kurulmuş ve yapılan yardımlar neticesinde acılar hafifletilmiş, sıkıntılara ortak olunmuştur'' dedi.

Kimse Yok Mu Derneği genel sekreteri Savaş Metin de Filipinli heyetin Türkiye’de olmasından ve kendilerine verilen şeref plaketi nedeniyle şükranlarını ifade ederek şöyle konuştu : “Öncelikle Afrika Birliği ile her konuda çalışmak üzere protokol anlaşması yaptığımızı belirtmek istiyorum. Bu bağlamda, Filipinler devleti adına Genel Kurmay başkanı bir heyet göndererek teşekkürlerini göndermiş olması bizleri mutlu etti, kendilerine buradan teşekkür ediyorum'' dedi. Savaş Metin sözlerini sürdürürken,'' Kimse Yok Mu olarak dünyanın neresinde insan adına, insanlık adına bir ihtiyaç varsa orada olacağımızı ifade etmek istiyorum. Derneğin faaliyetleri nedeniyle bir çok ülkeden şeref ve üstün hizmet madalyası aldıklarına dikkat çekti. Metin, başta TBMM olmak üzere birçok ülkenin meclis başkanlığından üstün hizmet madalyası aldıklarını hatırlattı. Japonya, Filipinler, Peru, Somali, Bosna, Sırbistan, Arnavutluk, Malavi gibi 70 ülkeden de takdir ve teşekkür belgesi aldıklarına dikkat çeken Metin, “113 ülkede ihtiyaç sahibi insanlara milletimizin yardımlarını ulaştırdık, ulaştırmaya da devam edeceğiz” dedi.

Kimse Yok Mu Derneği, Filipinler’deki Haiyan Tayfunu’nun yerle bir ettiği Tacloban şehrine ilk ulaşan insani yardım ekibi olmuştu. ASYA ekiplerine özel olarak tahsis edilen helikopter ile tüm bölge taranarak en ücra köşelere kadar arama kurtarma çalışmaları yapılmış, sonrasında yıkılan sağlık tesisinin yeniden yapılması yanında kadın sığınma merkezi ve bir yetimhane yapılarak bölgede hizmet vermeye başlamıştı. Bölgedeki çalışmalarda ayrıca 6 bin 500 kişinin istifade edeceği 25 tonluk acil gıda paketinin dağıtımı da yapılarak bölge insanının yaraları sarılmaya çalışıldı. Bunlara ek olarak yine Kimse Yok Mu tarafından eğitim çağındaki öğrenciler için 50 bilgisayar ve tam donanımlı bir ambulans da yerel yöneticilere teslim edilmişti.




Editör: Zeynep Genç Alpdoğan /[email protected]

Bu haber 1714 defa okunmuştur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
YUKARI