Balçovalı Kadınlar Kendi Geleceklerini Kuruyorlar
Balçovalı kadınlar Semt evleri ile başlayan var olma mücadelesinde yeni bir adım attı.

Balçovalı Kadınlar Kendi Geleceklerini Kuruyorlar


Balçovalı Kadınlar Kendi Geleceklerini Kuruyorlar

 
 

Balçovalı kadınlar Semt evleri ile başlayan var olma mücadelesinde yeni bir adım attı. 

 Altı yıldır el emeklerini, göz nurlarını satışa sunarak evlerini geçindirmeye çalışan, yüzlerce eğitim semineri ile ufukları genişleten Balçovalı kadınlar artık tek çatı altında birleşiyor. S.S. Balçova Kadın, Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi sayesinde Balçovalı kadınlar, kurumsallaşmanın yanı sıra hem daha fazla üretecek hem de daha fazla kazanacak. 

 2004 Yerel Seçimlerinde Balçova Belediye Başkanı seçilen Mehmet Ali Çalkaya, göreve geldikten bir yıl sonra kadınlara el becerileri kazandırmak ve sosyal dayanışmayı artırmak amacıyla Semt Evleri’ni kurdu. İlk etapta toplumun birçok kesiminin uygulanması imkânsız şüphesiyle baktığı Semt evleri, binlerce kadına kazandırdığı ekonomik ve sosyal değerler sayesinde kısa sürede alanında Türkiye’ye model oldu. Balçovalı binlerce kadın, Semt evleri sayesinde evlerine ekmek götürdü, kirasını ödedi, çocuğunu dershaneye gönderdi. Semt evleri sadece bununla da kalmadı. Yerel düzeyde kadınların kendileri için kalıcı hizmetler yaratabilmeleri, önceliklerini ve ihtiyaçlarını gündeme getirebilmeleri, kadınları güçlendirmeye yönelik politikaların ve kaynak aktarımlarının sağlanabilmesi için çok önemli bir hareket başlattılar. Son olarak da Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın ön ayak olması ile bir kooperatif çatısı altında buluştular.

 Semt Evleri’nin kabına sığmayan ve sürekli gelişen bir hareket olduğunu vurgulayan Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Semt Evleri’nde kursiyer olan ev hanımlara ön ayak olarak onların kooperatif kurmasına aracı oldu. Geçtiğimiz günlerde kuruluş aşaması biten S.S. Balçova Kadın, Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi ilk genel kurulunu da yaptı. Türkiye’nin en büyük kadın kooperatiflerinden birisi olan kooperatifin ilk Genel Kurulu’nda üye kadınlara hitaben bir konuşma yapan Başkan Çalkaya “Sizler ile birlikte çok uzun ve zor bir mücadele verdik. Aslında mücadeleyi sizler verdiniz, biz sadece ilk etapta önünüzdeki engelleri kaldırdık. Her zaman söylediğim gibi bu cevher Cumhuriyet Kadını’nda her zaman vardı her zaman da var olacak. Artık direksiyonda sizler varsınız. Bundan sonra daha fazla birlik olmanızı daha çok kazanmanızı daha çok kadının sizlerle birlikte ayakta durmasını istiyorum.” diye konuştu.

 


Tarih: 20.06.2015 23:16
Kaynak: Balçova Belediyesi

Editör: [email protected]