Bugun...
Reklam
Reklam
Gazete ve Dergi Üzerine Birkaç Söz - 2


İlhan SOYTÜRK ULU ORTA
 
 

GAZETE VE  DERGİ ÜZERİNE BİKAÇ SÖZ- 2

Her dergi bir düşün kalesidir. Düşünü, felsefeyi yansıtan ve edebiyatın aynasını olan dergiler, aynı zamanda edebiyatın nabzının attığı araçlardır. Birbiriyle bağlantılı olan iki kavram; edebiyat ve düşünün birbirini en iyi ifade ettiği yer edebiyat dergileridir. Bu dergiler edebiyatın vitrinidir. Her dergi özgür zekaların eseridir. Dolaysıyla okurun vazgeçilemez bir parçasıdır. Dergiler, insan hayatını eğlenceli ve yaşanılır kılmak için uğraşan bir yazı dalıdır. Bilmediğiniz, ilginizi çekmemiş konuları rahatlıkla bulup okuyup öğrenebildiğiniz bu yazım dünyasında hayatı daha geniş görebilir, hayatın renklerini daha canlı yaşayabilirsiniz. Dergi gücü iyi kullanıldığı takdir de kitlesel bir silah olduğunu, topluma yön veren bir güç olduğunu görmezlikten gelemeyiz.

Günlük gazeteler daha çok haber, dergi ise düşün ve kültür ağırlıklıdır, dolaysıyla düşün ve kültür hayatı için olmazsa olmazlardandır. Kültür, sanat, dergi yayıncılığı yükünü genellikle idealistler omuzlar; onların da gücü sınırlı olduğundan dergilerin çoğu ömrü uzun olmamıştır. Mecmua-i Fünun dergisinden sonra ülkemizde yüzlerce dergi yayın dünyasına katıldı ve sonra sessizce demir aldı yayın dünyasından. İzmir’de günümüze kadar çıkan dergilere göz atacak olursak bir iki tanesi hariç hiç biri uzun soluklu olmamıştır. İzmir’de yayımlanan dergiler:

1*Nevruz: İzmir’in ilk dergisidir. 1 mart 1884’de yayımlandı.

 2*Şule-i Edeb: 25 Ocak 1896’da on beş günde bir yayımlandı, sahibi ve sorumlusu Bıçakçızade Hakkı Bey’dir.

3*Gencine-i Edeb: İlk sayısı 8 Kasım 1908 tarihlidir. Haftalık okul dergisiydi.

4*Halka Doğru: 1 Şubat 1919’dan itibaren on beş günde bir İzmir’de İttihat ve Terakki ‘görüşleri doğrultusunda yayımlanan siyasal derginin Sorumlu müdürü M. Celâl’dir.

5*Fikirler: İlk yayım tarihinden(1 Temmuz 1927) itibaren on beş günde bir yayımlanan derginin sahibi Vedide Baha Pars’tır. İlk otuz sayısı Osmanlıca basıldı. İzmir Halkevi’nin kurulmasıyla birlikte 1950 yılına kadar varlığını düzenli olarak ve latin harfleriyle sürdürdü. İzmir’in en uzun ömürlü dergisi olarak bilinir.

6* Kovan: 10 Ağustos 1943 ila 1 Ekim 1947 tarihleri arasında 36 sayı yayımlanmıştır. Sahibi Besim Akımsar, yayın sorumlusu ise Rıza Hiti’dir.

7*Kervan: I952’lerde Garip Akımı doğrultusunda Tarık Dursun K., Cengiz Tuncer ve Nedret Gürcan’ın ortaklaşa yayımladıkları bir dergi.

8*Evrim: Aralık-1962’den Ekim-1964’e değin aylık olarak 22. sayı çıktı Sahibi ve sorumlu yönetmeni M. Gündüz Badak’tır.

9*70'Ierde Buca Eğitim Enstitüsü’nde yayımlanan Uyanış dergisini İzmirli dergiler arasında yerini alır.

10*Dönemeç: Mart-1976’da Ali Rıza Ertan, Hüseyin Yurttaş, Ahmet Günbaş ve M. Kadri Sümer’in öncülüğünde yayın yaşamına atıldı. İlk sahip ve sorumlu yönetmeni Ahmet Günbaş’tır. “Bir Dönemece Gelmişken” başyazısında, “Topluma karşı sanat, sanata karşı toplum bağnazlığına düşmeden, DÖNEMEÇ’te bir kuşağın odaklaşmasıdır dileğimiz. ”dikkat çeker. 92 sayı süren yayım yaşamı boyunca çıkardığı özel sayılarla da ilgi çekti.

11*Kocatepe: Mart-1980’de Yaşar Aksoy’un yönetiminde iki aylık dergi olarak yayıma başladı. Kemalist çizgide toplumcu bir dergiydi. Üçüncü sayıdan sonra çıkmadı

12*Ortaklaşa: İzmir’de Sanat-Koop çıkardı ve İlk sayısı Nisan –1982’de yayımlandı. 1987 ye kadar 14 sayı yayımlandı.

13*Körfez: İki yapraklık ve aylık şiir dergisi olarak yayımlandı. 8. sayısında yayımını sonlandırdı.

 



Bu yazı 3133 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
YUKARI