Atölye Çalışmaları


İlhan SOYTÜRK ULU ORTA
 
 


ATÖLYE ÇALIŞMALARI

Sanat yetenek işidir, türü ne olursa olsun, hangi dalda atölye çalışması yapılırsa yapılsın önce yetenek gerekir. Kurslara, atölyelere katılmakla yazar, ressam, heykeltıraş tiyatrocu, güzel sanatlarla ilgili ne geliyorsa aklınıza onu olamazsınız. Kurslar, atölyeler sadece o sanatın tekniğini öğretir geriye kalan ise yaratıcılıktır, yaratıcılık yoksa bir arpa boyu yol alamaz sadece egonuzu tatmin etmekle kalırsınız. Bu tür atölyelere gelmeden önce hayâl kırıklığı yaşamamak için amacınızı baştan belirlemelisiniz, egonuzu tatmin mi yoksa gerçekten yaratıcılık mı?

Bu alanda en çok açılan atölyeler resim ve edebiyat alanındadır. Bir edebi tür olan roman atölyesini ele alacak olursak; roman yapısı gereği öyküden çok daha basit ve amatör yazarları daha rahat gizleyebilecek bir yapıdadır. Roman yazmak sanıldığının aksine, öykü yazmaktan çok daha kolaydır. Bu atölyeler roman teknikleri hakkında fikir sahibi olmanızı amaçlamaktadır, sizi roman yazarı yapmaz. Roman yazarı olabilmek biraz da sizin yeteneğinize bağlıdır.

Hayatınızda ilişkilerinizin, zevklerinizin günden güne biraz daha çok sıradanlaştığını düşebilirsiniz. Kendinizi anlatamamanın sancısını çekiyor olabilirsiniz. Anlatabilmeyi yazıyla denediğiniz halde başarılı olamadıysanız ya da ertelediyseniz böyle bir isteğinizi başarmanın yolu bu atölyelerden geçer.

Biraz yeteneğiniz varsa ve daha ileri gitmek istiyorsanız, atölye çalışmalarında kendinizi keşfedecek, yeni yollar denersiniz, bulursunuz. Çünkü herkesin hikâyesi, söyleyeceği sözü, dahası paylaşmak istediği çok şey vardır.

Hayatınıza yeni bir renk katmak, birilerine ulaşabilecek bir hikâye yazmak, belki de günün birinde yayınlanabilecek bir kitap yazmak ya da sadece bu hikâyeleri konuşmanın keyfini yaşamak için bu atölyeler sizin için ilk basamaktır.

Genellikle, atölyeler birbiriyle benzerlik taşır. Yaratıcı yazarlıkla ilgili anlatım yapılırken bir yandan konu tartışmaya açılır ve ders etkileşimli olarak devam eder. Türk edebiyatından bir yazara ait öykü ya da bir roman incelemesi, çözümlemesi ve serbest çalışma yapılır. Roman/öykü niçin yazılır, fikir üretme, romana/öyküye giriş, karakter yaratmak, zamanı kullanmak, neden-sonuç ilişkisi, mekânları kullanmanın dışında, yapılan programa göre, makale ve çocuk kitapları yazarlığı basamakları işlenebilir.

Birkaç gün önce İzmir Tabipler Odasında, atölye çalışması sonucunda üretilen kitap tanıtımına katıldım. Erdoğan Baysal’ın İzmir Tabipler odasına açtığı roman atölye çalışmasına katılanların yazdığı Bir Demet Öykü (DOKTORDAN YENİ YAZILMIŞ) kitabının tanıtımıydı. İzmir Tabip Odası Başkanı Suat Kaptener, odayla ve doktorlarla ilgili kısa bir konuşmadan sonra bu atölyenin mimarlarından olan Erdoğan Baysal atölye çalışması hakkında açıklamalarda bulundu ve kitabın oluşum sürecini anlattı.

Tibyan Yayıncılık tarafından yayımlanan on altı doktorun on altı öyküsünden oluşan ve konusu çiçek olan bir öykü kitabı. Kitaptaki öyküler üzerine bir şey söylemek istemiyorum, bence önemli olan atölyeye katılan insanların içinde var olan yazma duygusunu bu atölye çalışmasıyla harekete geçirip yazabilmeleri ve bunu başarabilmeleri. Sevgili doktorlarımızı yürekten kutluyorum.



Tarih: 02.10.2015 14:59